Popsi.dk

Gå til indhold

Hoved menu

Tur rundt om møllen og kirken

Vestervig

Ingerlis, Oscar og jeg går stort set hver dag en tur. Vi elsker vores flotte natur her i og omkring Vestervig og taler om det stort set hver gang vi er ude at gå, hvor priviligerede vi er over at bo så smukt et sted.
Vi tager tiest turen rundt om højene men kan også lide at gå ned langs åen og forbi hestene og videre ad vejen til møllen og kirken. Det er en tur på (jf. Ingerlis Mobil program "Mytracks") 4.8 km. Denne aften var der et rigtig flot lys og jeg fik taget nogle, syntes jeg selv, flotte billeder.
Der var en fantastisk flot måne som var svær ikke at tage en masse af billeder af...

Lidt HDR måne...                                                                    Nogen der ønsker Chilli

Syntes det var lidt sjovt med grydehøjvej midt i en baggrund som en gryde. Men deraf selvf. navnet.

Er der nogen der kan se en hund oppe til venstre?

Nu er vi kommet forbi og rundt om højene og er på vej op til møllen og kirken

Klostermøllen er en såkaldt hollandsk mølle, som har tilhørte Vestervig Nedergård. Møllen blev for nu en del år siden totalrenoveret af en kreds af lokale foreninger. Det var faktisk min gamle klassekammerat Michael Madsen der udførte selve arbejdet på møllen. Møllen drives idag af et møllelaug som bla. til Jul holder marked hvor man kan købe juletræer og sidde inde i Møllen og få gløg og æbleskiver. Det er faktisk hyggeligt. Ingerlis og jeg plejer at købe vores juletræ der. Dog glippede datoen sidste år så vi måtte til Dover for at finde et træ.  

Lidt historie om Møllen.

Det var Chr. Breinholdt til Nedergard (Vestervg Kloster) der fik opført den lille hollænder, som blev tækket med strå og fik et vingefang på 18 mtr. Møllen er opført i 1860.

Kælderen havde ikke gennemkørsel og alt korn skulle bæres eller køres på sækkevogn, ind og ud ad den lille passage i kælderen. Møllen blev bygget for at male mel til Vestervig Kloster, men blev i 1909 solgt fra gården og blev til almindelig kundemølle.

I 1930 var møllen tækket med strå og forsynet med 2 kværne, et valseværk og en skallekværn. Der var også blevet monteret en 14 hk. Aktiv råolie-motor, og møllen havde amerikansk krøjeværk. Til møllen hørte også et 3 tdr. land landbrug samt en korn- og foderstofhandel. Det var, hvad mølleren, hans kone og deres søn levede af indtil omkring 1960, da mølleriet stoppede.

I 1964 frededes klostermøllen og i 1965 købte Vestervig Håndværker- og Borgerforening møllen, for at bevare den som kulturminde. Først i 1989, efter mange besværligheder, kom der rigtig gang i restaureringen, - muliggjort af bl.a. et statstilskud på 254.000 kr. og en godkendelse som beskæftigelsesprojekt. I begyndelsen af 1990 så det ud som om restaureringen ville være færdig, men en storm i februar rev hat og vinger af møllen og knuste dem mod jorden. Heldigvis var forsikringen i orden, og endelig, den 26. juni 1991, kunne Vestervig Klostermølle åbnes for publikum.

Møllen er funktionsdygtig og drives, siden 2006 af klostermøllelauget.

Se møllen trone sig imod den nedadgående sol mod vest..

Jeg har købt et vidvinkel objektiv. Det har jeg brugt til de fleste af billederne af møllen og kirken. Jeg syntes til en start at det var lidt svært at bruge objektivet, men som normalt med nye objektiver, så skal man lige lære at bruge dem. Jeg er selv godt tilfreds med resultatet fra den her gå tur..

Ja nu er vi så kommet om til kirken. Den behøver vist ikke den vilde introduktion. Jeg har også skrevet lidt om det under Vestervigs historie..

Og videre mod byen..

Og igen månen var helt igennem flot denne aften og når den så kunne fanges lige mellem de 2 fjernvarmeskortene.... ja så var det jo helt perfekt :-)

Tilbage til indhold | Retur til hoved menu