Popsi.dk

Gå til indhold

Hoved menu

Morsø Jernstøberi Museet

Billeder > 2012

Jeg arbejder ved Jobcenter Mors. Jobcenteret sidder til leje i det gamle jernstøberis lokaler som nu ejes af World Wide Wind på Mors. Det er nogle rigtige hyggelige bygninger med fritstående jernstolper til at holde loftet.

I et af bygningerne i gården er der anlagt et museum over støberiet som var en vigtig del af industrien på Mors. Støveriet lukkede for sin egen produktion i 1993 og kommunen overtog de gamle bygninger.

Inden jeg skulle holde sommerferie besluttede jeg mig for at gå ind og se museet, som er gratis for ansatte i jobcenteret og øvrige der arbejder ved og i de gamle støberi bygninger :-). Jeg fandt desuden lidt historie på nettet omkring støberiet og dets direktør som jeg har kopieret ind her.
-------------------

i 2011 har kommunen renoveret hele gården med bla. brosten og en skulptur af modstandsmanden Frode Jackobsen som var en helt på Mors og i Danmark..

Til højre i hjørnet kan i se indgangen til Jobcenteret og til højre for denne åbning er der en smal indgang til Støberi museet.

Her er vi så kommet ind i jobcenteret nærmere i Jobbutikken soml ligger i stueplanet. Jeg har det sidste kontor ovre i venstre hjørne. Her kan i se de hyggelige lokaler med Jern stolper som stivere.

De næste billeder er taget på mit kontor.

Nu bevæger vi os ind på museets grund.. Jeg lægger lige teksten ind som jeg har fundet sammen med billederne.En lang Historie .. kort fortalt.

Historien om Morsø Jernstøberi går helt tilbage til 1853. Her startede den handelsuddannede N. A. Christensen sit eget jernstøberi på limfjordsøen Mors. I de første år fremstillede den lille håndfuld medarbejdere alt fra staldvinduer og gravkors til komfurer, potter og pander.Nu var N. A. Christensen imidlertid ikke en helt almindelig forretningsmand. Med sit veludviklede talent for gode handler og sine mange kreative og fremsynede idéer lykkedes det ham derfor hurtigt at gøre virksomheden til et af landets førende jernstøberier, og mod slutningen af århundredet var Morsøs støbegods kendt over hele landet. Ikke mindst de populære kakkelovne og komfurer, som nu var blevet virksomhedens vigtigste varemærke.
Varme til Kongen


Omkring århundredeskiftet begyndte Morsø at levere varmeapparater til kirker, skoler og en række offentlige bygninger, bl.a. Statsbanerne og de forskellige ministerier. Og i starten af 1900-tallet fandt de populære ovne i empirestil også vej til de kongelige gemakker på Amalienborg.

I 1915 havde man leveret adskillige ovne til palæerne på Amalienborg og til flere andre kongelige boliger, og virksomheden blev derfor af Kong Christian X tildelt det eftertragtede prædikat Kongelig Hofleverandør. Senere, i 1969, blev dette prædikat ændret til Leverandør til Det Kongelige


Altid i front

Lige fra de tidligste år har udvikling og innovation været en afgørende drivkraft for Morsø Jernstøberi. Adskillige epokegørende produkter og principper har således set dagens lys på den smukke ø i Limfjorden. Det gælder for eksempel konvektionsprincippet, der på tærsklen til det nye århundrede blev udviklet i samarbejde med andre støberier – og som satte helt nye normer for, hvor effektivt og ikke mindst hvor behageligt man kunne opvarme sin bolig med en kakkelovn.Da centralvarmen og dermed radiatorerne i 1950’erne begyndte at gøre deres indtog i de danske hjem, blev kakkelovnen efterhånden udkonkurreret. Men så viste Morsø endnu engang, at man havde føling med tidsånden, da den revolutionerende åbne pejseovn med betegnelsen 1122 blev lanceret. Hermed åbnede Morsø for et helt nyt marked og en helt ny måde at gøre livet varmere. I dobbelt forstand.I det hele taget er Morsø gang på gang gået i front med såvel nye design som nye måder at forene form og funktion; det effektive med det smukke og det behagelige – og i de senere år også med det miljørigtige.

(Teskten er hentet på Morsoe.com)


Her er lige et par billeder mere og til sidst kan alle billeder ses i slide show for neden.

Tilbage til indhold | Retur til hoved menu